Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

 ΚΑΜΠΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ Ή ΠΙΤΥΟΚΑΜΠΗ (Thaumetopoea pityocampa)


Προσβάλλει περισσότερο τα πεύκα (Pinus sp.) αλλά και κάποια είδη κέδρου (Cedrus sp.). Οι προσβολές στο αστικό περιβάλλον είναι συχνές και αντιμετωπίζονται με σκοπό τη διατήρηση της υγείας των δέντρων και τον περιορισμό των αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλούν τα έντομα στον άνθρωπο.


Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου ξεκινάει αργά το καλοκαίρι, όταν και τα ακμαία αρσενικά (πεταλούδες) πετούν αναζητώντας σύντροφο για σύζευξη. Η ακριβής εποχή κάτι εξαρτάται από το υψόμετρο και τη θερμοκρασία (σε χαμηλά υψόμετρα και με μεγάλη θερμοκρασία η αναπαραγωγή ξεκινάει πιο γρήγορα). Τα αρσενικά άτομα εμφανίζονται νωρίτερα από τα θηλυκά και πετούν σε μεγάλες αποστάσεις, έως και 2 χιλιόμετρα! Αντίθετα τα θηλυκά πετούν ελάχιστα και σε κοντινές αποστάσεις. Μετά  τη σύζευξη, το θηλυκό άτομο ξεκινάει να εναποθέτει τα αυγά στη βάση 2 πευκοβελόνων καθώς κινείται περιμετρικά τους. Όταν ολοκληρωθεί η εναπόθεση τα καλύπτει με λέπια που αποσπά από το σώμα του, δημιουργώντας ένα σχηματισμό αυγών κυλινδρικό. 

Η ανάπτυξη των εντόμων στα αυγά διαρκεί από 30 έως 45 ημέρες. Μετά την εκκόλαψη, οι προνύμφες περνούν πέντε προνυμφικά στάδια μέχρι τη νύμφωση, η οποία πραγματοποείται πολύ αργότερα στο έδαφος και σε βάθος 5-10 εκατοστών. Οι προνύμφες παρουσιάζουν ανεπτυγμένη κοινωνικότητα αφού κατασκευάζουν φωλιές από λεπτά νήματα για να προστατεύονται, μέχρι να είναι έτοιμες για τη νύμφωση. Στα επόμενα στάδια ζωής οι προνύμφες αλλάζουν φωλιές, οι οποίες σταδιακά γίνονται πιο μεγάλες και συνεκτικές. Όσο η θερμοκρασία μειώνεται οι φωλιές μετατοπίζονται προς τα υψηλότερα κλαδιά των δέντρων με σκοπό τη μεγαλύτερη πρόσληψη ηλιακής ακτινοβολίας, για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στη φωλιά.

Στα τελευταία προνυμφικά στάδια, οι προνύμφες αποκτούν την ιδιότητα να εκτοξεύουν τριχίδια από ειδικούς θύλακες που βρίσκονται στη ράχη τους (αυτό συμβαίνει όταν ενοχληθούν). Τα τριχίδια εμπεριέχουν ένα μίγμα τουλάχιστον 70 πρωτεϊνών, ανάμεσα στις οποίες κάποιες είναι αλλεργιογόνες. Δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις συχνά στον άνθρωπο και αυτό συμβαίνει όταν τα μικρά τριχίδια έρθουν σε επαφή με το δέρμα. Έχουν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος (100-250μm) και η κάθε κάμπια μεταφέρει περισσότερα από 100 τριχίδια. Η διασπορά τους είναι πολύ γρήγορη και με διαφόρους τρόπους (μεταφέρονται ακόμα και με τον αέρα) με αποτέλεσμα τα αλλεργικά συμπτώματα να διαρκούν καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης και μέχρι νωρίς το καλοκαίρι.

Όταν οι προνύμφες φτάσουν στο τελικό στάδιο (5ου σταδίου) και όταν η θερμοκρασία στο έδαφος είναι μεγαλύτερη από 10-12 °C, τα έντομα συγκεντρώνονται σε ένα σημείο του κορμού διατηρώντας την επαφή μεταξύ τους (διαμέσου πλευρικών τριχιδίων). Μια θηλυκή προνύμφη ως επικεφαλής ξεκινάει μια μορφή «λιτανείας», κατά την οποία η κάθε προνύμφη ακολουθεί την άλλη, διατηρώντας συνεχώς επαφή μεταξύ τους με τη βοήθεια των τριχιδίων που διαθέτουν (στην κεφαλή και στο τελευταίο κοιλιακό τμήμα). Η «λιτανεία» αυτή που έχει γραμμική συνέχεια κατευθύνεται στο έδαφος. Η επικεφαλής διερευνά για μια κατάλληλη θέση που θα πραγματοποιηθεί η νύμφωση. Αυτή η θέση είναι ένα σημείο επαρκώς ευήλιο, με μαλακό χώμα και χωρίς μεγάλη υποβλάστηση. Όταν μία καλή θέση εντοπιστεί, ξεκινούν όλες μαζί συνεργατικά  να απομακρύνουν το χώμα και τελικά εισέρχονται στο έδαφος, σε βάθος έως 10 εκατοστά, όπου και λαμβάνει χώρα τελικά η νύμφωση. Με την ολοκλήρωση της νύμφωσης και στο τέλος του καλοκαιριού, τα ακμαιία θα εξέλθουν από το βομβύκιο, έτοιμα για τον επόμενο βιολογικό κύκλο.


ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

  1. Μηχανική: Κόψιμο και κάψιμο των φωλιών. 
  2. Χημική: Ψεκασμός με εντομοκτόνα (με ψεκαστικό συγκρότημα)
  3. Βιολογική: Ψεκασμός με Bacillus thurigiensis (με ψεκαστικό συγκρότημα) 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα μας: https://www.apolymantiki-geoponiki.gr/%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%8c%ce%bc%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%ac%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%88%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%8d%ce%ba%cf%89%ce%bd

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απολύμανση κατά του COVID-19

  Η αυξανόμενη στη χώρα μας παρουσία κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2, εξαπλώνοντας την πανδημία του   COVID-19 , είναι πια μια νεα πραγματικότητα με πολλές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Η νεα κατάσταση απαιτεί έγκαιρη και ορθή διαχείριση με ψυχραιμία και σύνεση και με πρωταρχικό σκοπό τη διατήρηση της ισορροπίας σε μια κοινωνία ασταθή που προϋποθέτει τη συνολική προσπάθεια όλων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Είναι πλέον γνωστό ότι ο ιός μεταδίδεται εύκολα, ενώ μπορεί να επιβιώσει από λίγα λεπτά έως αρκετές ημέρες (διαφορετικός χρόνος ζωής σε διαφορετικές επιφάνειες). Ο επιμελής καθαρισμός και η συστηματική  απολύμανση  χώρων  που κατοικούν, εργάζονται ή δραστηριοποιούνται άνθρωποι, θεωρούνται πλέον απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, σε ένα σχέδιο διαχείρισης του  covid-19  και περιορισμού του . Κοινόχρηστοι χώροι, χώροι εργασίας, μέσα μεταφοράς πρέπει να απολυμαίνονται σε προληπτικό επίπεδο τακτικά, εκτός από την περίπτωση κρούσματος. Η εφαρμογή

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤOY COVID-19

Είμαστε   οι πρώτοι   που αναλαμβάνουμε εκτός της προληπτικής ή κατασταλτικής εφαρμογής της ειδικής μικροβιοκτονίας   ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 σε επιφάνειες με αναλύσεις για την πιστοποίηση απουσίας Covid-19 σε εγκαταστάσεις ή κατοικίες. H Απολυμαντική Γεωπονική σε συνεργασία με τα  Εργαστήρια Γενετικής DNAlogy παρέχουν ειδικό μοριακό έλεγχο ( RT Real-Time PCR)  επιφανειών για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, σε εταιρίες και κατοικίες. Γιατί να γίνεται το τεστ SARS-CoV-2 στις επιφάνειες; Η δειγματοληπτική εξέταση των κρίσιμων σημείων με ορισμένη περιοδικότητα συνεργεί σε περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Με τακτικούς ελέγχους λαμβάνονται μέτρα και αποφάσεις που περιορίζουν τη μεταφορά του ιού. Εκτός των άλλων μετά την ολοκλήρωση των τακτικών εργασιών καθαρισμό/απολύμανση στους χώρων για την μη ανίχνευση του ιού στις επιφάνειες αποτελεί αναμφισβήτητα έναν επιπρόσθετο εργαλείο ελέγχου, ενώ εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους εμπλεκομένους. Συγκεκριμένα ο τακτικός έλε